Svart rysk terrier - vanligaste frågorna och svaren.

 • Hur man bokar en svart terriervalp.

  • För att boka en valp ring eller skicka ett e-postmeddelande till mig.
  • Jag skickar dig uppgifterna för att göra en förskottsbetalning.
  • Gör en förskottsbetalning på 50 % av priset för hunden.
 • Vid vilken ålder kan jag skaffa en valp?

  Valpen kan gå till ett nytt hem vid 8 veckors ålder.

 • Jag bor i Sverige, kan jag köpa din valp?

  Självklart. Valpen kan hämtas hemma hos mig eller så kan jag ordna transport till ditt hem. Jag förbereder och ansvarar för all exportdokumentation och frakt. 

 • Kan jag köpa en valp med hemleverans?

  Jag transporterar valpar till alla platser i världen. Vid leverans till utlandet har valpen all dokumentation som krävs för laglig import.

 • Jag bor i Sverige, vilka formaliteter måste jag uppfylla?

  Du behöver inte ordna något eftersom varje valp före avresa har all exportdokumentation och alla formaliteter för att lagligt passera gränsen. Jag skickar regelbundet svarta terrier valpar utomlands och är uppdaterad om ändringar i bestämmelserna. Jag ansvarar för att dokumenten är korrekta och för transporten till ditt hem.

  Du kan naturligtvis också ordna transporten och formaliteterna själv.

 • Vilket koppel och halsband ska man köpa till en rysk terriervalp?

  Varje svart rysk terriervalp från vår kennel levereras redan med koppel och halsband. De är tillräckliga för en lång tid.

   

   

 • Hur ofta ska jag mata min valp och hur mycket mat ska jag ge den?

  Valpen äter fyra gånger om dagen.

  Varje foder har en annan dosering, men vanligtvis (när det gäller en svart terriervalp) är den cirka 500 gram per dag, eller 4x 125 gram. 

  Doseringen står på baksidan av påsen på de flesta livsmedel. Se doseringen för en målvikt på 50-60 kg.

 • Hur ofta ska min valp vattnas?

  Valpen ska ha obegränsad tillgång till färskt vatten. Du kan ge vatten i en skål.

 • Gör valpen "toalett" i huset?

  Varje valp från vår kennel lär sig att tillfredsställa sina fysiologiska behov utomhus, på gräset. Så snart valpen vaknar bör du följa med den till gräsmattan så snart som möjligt. Vi måste dock komma ihåg att det fortfarande är ett litet barn och att en "toalettolycka" ibland kan inträffa hemma.

  Black Russian Terriers är mycket intelligenta, så om valpen regelbundet tas ut så fort den vaknar, bör det inte hända mer i huset än att den "kissar" då och då, mindre och mindre med åldern.

  En svart terriervalp tar hand om sina behov på gräsmattan mycket snabbt, vanligtvis så fort den kliver ut på gräset.

 • Behöver jag köpa en säng?

  De flesta svarta terriervalpar älskar att sova och vila i sin säng. När de växer upp föredrar dock vissa svarta terrier att sova på golvet, särskilt under de varmare årstiderna.

 • Hur ser en rysk terriervalps dag ut?

  Livet för en svart terriervalp är en oändlig cykel: sova > toalettbesök > leka > äta > sova > toalettbesök > leka > äta...

  Valpen sover mest hela tiden. Han kan också leka under långa perioder, särskilt om han upplever ny stimulans, träffar nya människor eller djur. Lek inte för mycket under valptiden, och när du ser att den lille redan är trött bör du låta honom sova.

  En svart terriervalp vaknar vanligtvis runt 6-7 på morgonen. De flesta valpar sover hela natten och lägger sig runt 20-21.00. De första nätterna efter att de kommit till ett nytt hem kanske valpen inte sover hela natten. Det är bäst om ägaren kan sova med valpen de första nätterna och gå ut på en kort promenad och gå på toaletten om valpen vaknar. Efter några dagar bör situationen normaliseras och valpen bör sova igenom nätterna på egen hand.

 • Vilken karaktär har den svarta terriern?

  Den typiska svarta ryska terriern är lugn, lugn och självsäker. Den är mycket fäst vid sin ägare och kan därför inte låsas in i en box utan mänsklig kontakt.

 • Är den svarta terriern modig?

  Den svarta terriern är mycket lugn och självsäker. Den känner till sin styrka men missbrukar den inte. Den är inte rädd för andra hundar men attackerar dem vanligtvis inte. Det finns individer som inte tål andra hundar och reagerar mycket nervöst i sådana situationer.

 • Vid vilken ålder vet du vilken karaktär hunden kommer att ha?

  Karaktärsdragen syns redan vid 6-7 veckors ålder. Erfarna uppfödare känner vid denna ålder igen vilka anlag en valp har och väljer en hund som mest liknar köparens förväntningar. Låt uppfödaren veta vilken typ av hund du vill ha, om det är en vakthund, en familjevän osv.

 • Är den svarta ryska terriern en terrier?

   

  I motsats till rasnamnet är den svarta ryska terriern inte alls en terrier. Enligt FCI:s (Fédération Cynologique Internationale) terminologi och klassificering av hundraser tillhör den svarta ryska terriern FCI-grupp 2 (molossers, schweiziska bergs- och boskapshundar, pinschers och schnauzers) medan terrierna tillhör FCI-grupp 3 (terrier). 

 • Hur stor är den ryska terriern?

  Den svarta terriern är en stor hund. En vuxen hane är 72-76 cm lång vid skänkeln* och väger 50-60 kg, medan en hona blir 68-72 cm lång och väger 45-50 kg. 

  *Höjden vid skänkeln är avståndet från marken till den högsta punkten på skulderbladen. För att mäta skänkelhöjden används ett särskilt instrument - en zoometrisk pinne.

 • Tolererar den svarta terriern små hundar?

  En svart rysk terrier som uppfostras från valpåldern i ett hem med små hundar blir inte farlig för dem när han växer upp. Många av våra terrier bor i hus med små hundar, vare sig det är dvärgschnauzer, skotsk terrier eller mjukpälsade wheaten terrier (jag uppmanar er att se bilderna i avsnittet Nyheter) och hittills har vi inte haft ett enda fall av aggressionsproblem.

 • Svart rysk terrier eller jätteschnauzer?

  Trots den yttre likheten är den ryska terriern mycket annorlunda än jätteschnauzern. Den svarta terriern är större, bredare och tyngre..

    tillväxt vikt
  svart rysk terrier 68-76 cm 45-60 kg
  jätteschnauzer 60-70 cm 25-47 kg

  Båda raserna har en liknande typ av hår, svart med dubbla lager.

  Den svarta terriern är lugnare och reagerar bara när det verkligen är nödvändigt. Jätteschnauzern skäller mycket oftare och är mer aktiv.

  Detaljerad information om den svarta terriern och den jätteschnauzern.

 • En svart rysk terrier i en liten lägenhet?

  Den svarta ryska terriern kan trots sin storlek bo även i små lägenhetersvarta ryska terriern i en liten lägenhet. Svart ryskblack russian terrier in a small flat terrier behöver inte mycket motion och är inte hyperaktiv. När ingenting händer kan den ligga stilla på golvet i timmar. Den skäller inte utan anledning. Den svarta ryska terriern orsakar inga problem som är typiska för många små raser som ofta skäller i timmar och springer runt i huset.

  Valpen eller junior är mycket mer aktiv och har obegränsad uppfinningsrikedom när det gäller att hitta på olika lekar och bus.

    

   

 • Behöver en svart terrier ha en egen plats i huset?

  Det är nödvändigt att tillhandahålla en lugn plats i huset där den svarta terriern kan vila, helst bort från gångvägar och radiatorer. Sängen för din svarta terrier ska vara bekväm och stor (välj den största tillgängliga storleken, dvs. XL eller XXL, och om storleken anges i centimeter ska den inte vara mindre än 120x80 cm). Det händer dock ofta att en svart terrier ignorerar sängen och väljer en plats bredvid den, till exempel direkt på kakel eller trägolv. Särskilt på sommaren föredrar svarta terrier vanligtvis ett klinkergolv som gör att de kan svalka sig.

 • Jag har små barn, är en svart terrier lämplig för mig?

  De flesta svarta ryska terrier tål barn mycket bra. De är lugna och sammansvetsade hundar, men innan du lämnar din hund ensam med ett barn ska du försäkra dig om att din hund inte visar några tecken på aggressivitet.

 • Tolererar den ryska terriern katter?

  En svart rysk terrier som från valparna uppfostras i ett hus med katter vänjer sig vid dem och visar inga tecken på aggression mot dem.

  Det är dock nödvändigt att övervaka valpens kontakter med katter under de första dagarna i det nya huset. Den svarta terriern är mycket intelligent och har ett utmärkt minne. Om den attackeras av en katt (vanligtvis genom att slå hundens näsa med tassarna) när den försöker bli vän med en katt, kan den komma ihåg händelsen och kanske vilja hämnas i framtiden.

 • Vad äter en svart rysk terrier?

  Den svarta terriern äter samma sak som andra hundraser - vanligtvis torrfoder eller BARF (raw meat based diet). När det gäller torrfoder ska du använda foder av hög kvalitet, premium eller superpremium.

 • Hur många gånger om dagen äter en svart terrier?

  En svart terriervalp äter fyra gånger om dagen, en junior tre gånger om dagen och en vuxen rysk terrier en eller två gånger om dagen.

 • Hur mycket äter en svart rysk terrier?

  Den svarta ryska terriern äter 400-600 gram torrfoder per dag, beroende på vilken typ av foder den äter. Doseringen står på förpackningen.

  Om en svart terrier får BARF-diet (en diet som består av rått kött, grönsaker och andra tillsatser) äter den cirka 700-1200 gram mat per dag.

  Kom ihåg att regelbundet kontrollera att din svarta terrier inte är överviktig eller för smal och anpassa den dagliga ransonen därefter.

 • Bör en svart terrier få vitaminer och kosttillskott?

  Ett foder av premium- eller superpremiumkvalitet innehåller alla näringsämnen och spårämnen som behövs för en valp, junior, vuxen eller senior svart rysk terrier. Bra mat har rätt förhållande mellan alla ingredienser, vilket garanterar optimal tillväxt och kroppsstruktur. 

  Den ryska terriern är en tung och massiv hund. Under tillväxtperioden är det bra att komplettera med ingredienser som stöder bildandet av ledbrosk, t.ex:

  • kollagen
  • Hyaluronsyra.
  • glukosamin
  • kondroitin
  • MSM

  Vi kompletterar inte kalcium när vi använder ett foder av hög kvalitet.

 • Kan en svart terrier springa och leka efter att ha ätit?

  Efter en måltid bör den svarta terriern (liksom de flesta stora hundar) sova. Att springa och leka med full mage kan leda till magvridning. Detta är en mycket farlig sjukdom (som kan leda till hundens död) som kräver omedelbar veterinärinsats.

 • Behöver den svarta ryska terriern klippas?

  Den svarta ryska terrierens hår växer och måste klippas. Den optimala frekvensen för klippning är 6-8 veckor, men minst varannan månad.

 • Hur ofta ska jag kamma min svarta terrier?

  Den svarta terriern bör kammas en gång i veckan. Det är viktigt att vara regelbunden, för om du inte kammar din hund regelbundet kommer håret att bli knutet och nästa kamning kommer att ta mycket längre tid eller så måste du raka håret.

 • Har den svarta ryska terriern en ruggning?

  Den svarta terriern fäller inte. Den fäller inte pälsen regelbundet som t.ex. schäferhund, Golden Retriever eller labrador. Istället är det nödvändigt att borsta underpälsen regelbundet (varje vecka). Om du struntar i att borsta ut underpälsen kommer du att hitta små hårstrån på golvet.

 • Lär sig den svarta ryska terriern snabbt?

  Den svarta terriern är mycket intelligent och lär sig snabbt nya saker. Den gillar dock inte att upprepa samma åtgärder många gånger.

  Han lär sig även svåra kommandon utan problem.

 • Hur lär man ut de grundläggande kommandona, sitta, stå?

  Det är bäst att använda belöningar, så kallade godis, dvs. bitar av hundgodis (t.ex. från företaget Alfa Spirit) eller till och med bollar av hundmat, för att lära ut kommandon som sitta, stanna osv. Vi börjar lära oss genom att upprepa kommandot högt, t.ex. "Sitt!", och samtidigt flytta hunden manuellt till den givna positionen. När hunden sitter eller står upp (oavsett om den sitter eller står upp på egen hand eller med vår hjälp) berömmer vi den högt och visar stor entusiasm samtidigt som vi ger den en belöning - en godbit. Upprepa det tills det lyckas.

  Black terriers lär sig kommandon mycket snabbt, ibland räcker det med att upprepa ett kommando flera gånger för att lära hunden det.

 • Vid vilken ålder ska jag börja träna min hund?

  Du kan börja träna din hund redan några dagar efter att den kommit till sitt nya hem. Dessa dagar är nödvändiga för att hunden ska bli bekant med sin nya omgivning. Även en åtta veckor gammal svart rysk terrier kan börja träna. Vi börjar med enklare kommandon, t.ex. kalla hunden vid namn, sitta, kom till mig.

 • Gör den svarta terriern uppror i puberteten?

  En välskött svart terrier i händerna på en erfaren person bör inte göra uppror under tonåren. Om ägaren är inkonsekvent och tillåter för mycket kan den växande svarta terriern i sådana fall, runt 13-15 månaders ålder, försöka ta över. Detta kan visa sig genom bristande lydnad, att han inte lyssnar på kommandon, att han morrar och försöker bli aggressiv mot hundar och andra människor. För att förhindra detta är det nödvändigt att vara konsekvent från de första dagarna med hunden. Hunden måste veta vad som är tillåtet och vad som är förbjudet. Om det till exempel är förbjudet för hunden att gå in i sovrummet gäller detta förbud alltid och inte bara ibland, för att inte förvirra hunden. Om ägaren inte kan hantera sin svarta terrier trots att han är konsekvent, bör du ta hjälp av en erfaren tränare.

 • Behöver en svart terrier promenader?

  Den svarta terriern gillar några kilometer långa lugna promenader, men de är inte nödvändiga för honom. Om vi inte gillar att gå eller inte har tid för det räcker det med korta promenader "för toalettbesök" 3-4 gånger om dagen. 

  När det gäller en valp rekommenderas inte långa, kraftfulla promenader.

 • Kan den svarta terriern simma?

  Svart rysk terrier är en bra simmare och är inte rädd för vatten. Alla är dock olika, vissa gillar vatten och springer i det om de får chansen, andra gillar inte vatten och vi ska inte tvinga dem att simma.

 • Vilken är den vanligaste sjukdomen som drabbar den svarta ryska terriern?

  De vanligaste sjukdomarna hos den ryska svarta terrierrasen är dysplasi, hyperurikosuri (HUU) och juvenil larynxförlamning (JLPP). De två sistnämnda sjukdomarna är numera sällsynta tack vare genetiska tester.

 • Hur anmäler jag min hund till en hundutställning?

  För att kunna ställa ut din hund på hundutställningar måste du:

  • ha en renrasig hund från en kennel som är registrerad hos FCI (vår kennel är en sådan)
  • ha din hunds FCI-straffregister
  • registrera din hund för utställningen i god tid
 • Jag bor i Sverige, kan jag ställa ut en hund från er kennel?

  Varje valp kommer att ha lämplig dokumentation som gör det möjligt att registrera den i en viss cynologisk förening (antingen polsk eller utländsk) och delta i hundutställningar.

 • Hur tål en svart terrier bilresor?

  Vissa black terriers sover nästan hela vägen och andra blir nervösa. Det finns dock inga större problem och inget behov av tabletter. Ett ytterligare plus är att de flesta är mycket snabba med att ordna en "toalett" på en rastplats.

 • Vad du behöver för att resa utomlands med din hund.

  För att resa utomlands med en svart terrier behöver du ett pass (Pet Passport) och en giltig vaccination mot rabies. I vissa fall kan du också behöva ge din black terrier en behandling mot bandmask eller andra parasiter.

 • Klarar en svart terrier flygresor bra?

  En svart terrier har inga problem när den reser med flyg. På grund av sin storlek är det inte möjligt att transportera en hund i kabinen (vår Astra Fidelis TORO flög till USA på passagerarsätet) utan i lastrummet.