• home
  • BLOGG
  • Klippning, bad, kamning och grooming av svarta ryska terrier.

Klippning, bad, kamning och grooming av svarta ryska terrier.

  • Małgorzata Kwiatkowska
  • Blog se

Vet du vad en av de första frågorna är från människor som ringer mig? Frågan är "Hur ofta ska en svart terrier badas och klippas?".
Vad och när?

Badkar  

Bad bör ske var 6-8:e vecka, minst var 2:e månad, oftare om det är nödvändigt (lek i lera etc.).

klippning

minst varannan månad, efter badet

kammar ut underpälsen

en gång i veckan

Bad och torkning

Vi kan låta den svarta ryska terriern badas av en groomer eller göra det själva hemma. Det är ingen särskilt svår uppgift. Vi behöver ett schampo av god kvalitet för hundar (använd inte schampo för människor).

Hur tvättar du din hund?

Först måste vi skölja hunden noggrant med varmt vatten med hjälp av ett duschhuvud. Tvättvattnet får inte vara för varmt, utan bör ha samma temperatur som badvattnet. Den ryska terrierns hår är mycket tjockt, så vi måste skölja hela hunden noggrant och föra duschhandtaget nära hundens kropp. Vi måste vara mycket försiktiga när det gäller öronen - det är inte tillåtet att hälla vatten i örat, eftersom det kan orsaka inflammation.

Uppmärksamhet - en våt svart terrier skakar vanligtvis kraftigt för att bli av med vattnet från håret. Vi måste alltså vara beredda på en oväntad kraftig skur.

Användning av schampo

Omedelbart efter att ha sköljt hunden fortsätter vi att applicera schampot. Här är ett viktigt tips: schampo kan framställas på olika sätt. Vissa är färdiga att applicera, andra ska blandas med varmt vatten i lämpliga proportioner.

Häll schampot i handen, gnugga händerna mot varandra och applicera schampot på hunden med breda, cirkulära rörelser. Var särskilt försiktig runt öron och näsa så att det inte rinner in i dem och runt ögonen så att de inte blir suddiga. Beroende på schampot (se instruktionerna) ska du skölja din hund omedelbart efter att du har applicerat schampot eller efter en viss tid.

Spolning

Skölj din hund med varmt vatten och börja med huvudet, sedan bålen (börja i toppen) och svansen. Skölj slutligen tassarna från topp till tå och glöm inte att skölja bort schampot ordentligt från trampdynorna. Tassar är en av de heta punkterna hos den ryska svarta terriern, jag kommer snart att skriva en separat artikel om detta.

Torka av

Efter badet torkar vi hunden med en absorberande handduk. Den svarta ryska terriern har ett tätt hår med mycket underull, så räkna inte med att du kan torka din hund torrt. Torka av huden före nästa steg, som är torkning. Det bästa resultatet är att torka genom att trycka en handduk mot hundens kropp. Vi kan svepa in hela stammen med en stor handduk för att absorbera överflödigt vatten. Med den andra handduken tar vi bort överflödigt vatten från huvudet genom att trycka handduken mot huvudet (vi kan linda in huvudet med handduken om hunden inte är stressad under denna aktivitet). Därefter tar vi bort vattnet från tassarna, också genom att trycka och "dränera" med en handduk. Vi måste vara mycket uppmärksamma på att ta bort vattnet från tassar och huvud, eftersom dessa delar av rysk terriers kropp är svårast att torka. Det tar lång tid att torka tassarna, och att torka huvudet är en mycket obehaglig aktivitet för hunden. När vi torkar huvudet försöker vår svarta terrier hela tiden vända sig bort från torktumlaren, så ju noggrannare vi torkar huvudet och tassarna med en handduk, desto lättare blir det i nästa steg, dvs. att torka hunden med torktumlaren.

Torkning med en torktumlare

För att torka din svarta ryska terrier behöver du en torkskåp för groomare. För amatörbruk behöver det inte vara en professionell groomer som Artero eller Chris Christensen, en billig kinesisk groomertork räcker. Sådana hårtorkar kan lätt köpas på amazon.se eller ebay.co.uk för cirka 1000 - 1500 SEK. Det kommer att vara mycket väl investerade pengar eftersom det kommer att bli en riktig plåga för både oss och vår hund att försöka torka vår svarta terriers hår med en torktumlare som är avsedd för människor. En hårtork för människor är för svag och det kan ta 3-5 timmar att torka en vuxen svart terrier med en hårtork för människor. Att torka en vuxen hund med en hårtork avsedd för hundar tar 45-60 minuter, även om det är en billig kinesisk produkt. Du kommer att se kraften hos en groomingtork första gången du torkar din hund - om du riktar munstycket mot hundens hud på nära håll kommer det att resultera i ett spektakulärt moln av vattendroppar. Det starka luftflödet från en kraftfull hårtork hjälper till att skapa volym i håret, som inte tassas bort som det gör när man torkar med en människotork.

Torktumlaren har vanligtvis flera munstycken - du kan torka med ett smalt munstycke som ger en mycket stark luftström användbar för torkning av bålen med kort hår eller utan munstycke, då har du ett lugnare flöde med stor luftvolym användbart till exempel vid torkning av hår på huvudet.

Nästan alla hundtorkare har möjlighet till jämn eller stegvis reglering av temperatur och luftflöde. Vi bör komma ihåg att inte torka på full effekt eftersom det kan leda till trassel i vår svarta terriers hår. Vi bör inte heller torka med för litet luftflöde eftersom torkningen kommer att pågå i evighet och håret kommer att falla ut.

Temperaturkontroll vid torkning av en svart terrier.

En mycket viktig aspekt när du torkar en svart rysk terrier är att ställa in rätt temperatur i torktumlaren. I nästan alla torktumlare kan du ställa in temperaturen. Regleringen sker med hjälp av en ratt eller en omkopplare med två eller flera lägen. Tänk på att inte torka den ryska terrierns hår i för hög temperatur. I extrema fall kan det till och med leda till brännskador på huden och en lätt missfärgning av håret. Innan du torkar är det bäst att kontrollera temperaturen genom att rikta luftutloppet från torktumlaren mot din hand. Om luftströmmen inte är obehagligt varm kan du torka säkert på denna inställning.

Precis som vid tvättning ska du vara särskilt uppmärksam på att torka nära öron och ögon. Rikta inte luftflödet dit. Vi kan göra det, men när vi torkar utan hatt, med en svag ström.

Att torka huvudet på den ryska terriern är den svåraste delen. Den svarta terriern gillar i allmänhet inte att känna en stark luftström riktad mot huvudet, så han vänder sig hela tiden om för att vara så långt bort från luftutloppsspetsen som möjligt. Det fungerar bäst att ta bort den smala slitsade spetsen och torka utan spetsen, på ett reducerat luftflöde. Dessutom kan vi hjälpa oss själva genom att hålla vår terrier i huvudet. Vi kan också flytta handen med slangen 50-70 centimeter från huvudet och torka hela huvudet med en sådan bred stråle. När hunden inte flyttar på huvudet kan vi hjälpa oss själva genom att "kamma" hundens huvud med fingrarna på vår hand, vilket hjälper luftströmmen att nå djupare.

Hårklippning

Att trimma en svart terrier är det svåraste som finns. Det finns två alternativ - du kan gå till en groomer för att trimma din hund eller så kan du trimma din hund själv hemma.

Den svarta terriern bör putsas minst varannan månad, helst var 6-8:e vecka. I extrema fall, när vi inte kan sköta vår hund tidigare, kan vi skjuta upp tiden mellan sköten upp till tre månader. Vi måste dock räkna med en högre groomeravgift på grund av högre arbetsbelastning. Detta borde inte komma som en överraskning eftersom den extra tid som krävs för att sköta en försummad svart terrier är så lång att en hundskötare skulle kunna sköta en eller till och med två mindre och välskötta hundar på den tiden! Om det har gått mer än tre månader sedan den senaste trimningen måste vi räkna med att det inte längre är möjligt att spara håret och att den enda lösningen är att raka hunden.

När du väljer en groomer bör du låta dig vägledas av åsikter från ägare av svarta terrier på internetforum. Det är inte alla groomare som vet hur man gör det bra.

En svart rysk terriers klippning i en salong, inklusive kamning och tvätt, tar några timmar. Kom ihåg att bra hundfrisörer har möten som är uppbokade flera veckor i förväg, så boka ett möte i god tid och boka ett nytt möte direkt under besöket.

Om du är intresserad av att trimma din Black Russian Terrier hemma behöver du en lämplig klippare och sax.

Att kamma en svart terrier

För att hålla håret i gott skick krävs regelbunden kamning. En kam eller borste är bäst för att kamma. OBSERVERA: Båda dessa verktyg måste ha rätt stiftavstånd och hårdhet.

Kammen ska ha 3-4 cm långa pinnar och får inte vara tät. Stiftavståndet bör vara 3-5 mm. Kammen måste vara robust men inte tung för att inte belasta våra händer och handleder för mycket. Kammarna kan fås helt i metall eller med trähandtag. Det är upp till dig att ta reda på vilken som känns bäst i dina händer.

När det gäller borstar fungerar pudelborstar bäst. Det finns många olika borstar med olika storlekar och hårdhet. När du köper bör du vara uppmärksam på längden på pinnarna, helst ska de vara 2,2 cm eller till och med 2,5 cm långa. När det gäller hårdhet är hårdare hårdare hårdare bättre. Men allt beror också på vilken typ av hår vår Russian Black Terrier har eller vilken del av hans kropp vi kammar. Borsten ska ha en lämplig arbetsdel på cirka 10 x 6 cm. Det finns flera märken i groomingbutiker som erbjuder sådana verktyg.

För att återgå till kamning börjar vi med att borsta. Och det är här som nybörjare oftast har de största problemen eftersom de bara kammar den övre delen av håret, jag skulle kalla det "kammar på toppen av hunden" och den nedre delen av håret, den som ligger närmare huden, kammas inte. Därför bör vi kamma håret med fingrarna, så att vi kan nå huden. Börja kamma från tassarna och gå uppåt på hunden, lager för lager, dra och borsta håret. Använd sedan en kam för att kontrollera att du enkelt kan föra den genom håret och glida runt den. Om detta inte är möjligt kammas håret inte från rötterna (från huden) till topparna. De områden där kammen stannat måste kammas mer noggrant. När håret är hårt packat är det bra att först separera håret med fingrarna och först därefter använda borsten för att kamma ut det.

Borsta ut underhåret

Den ryska svarta terrierens hår består av två lager, pälsen och underpälsen.

Underpälsen bör kammas ut regelbundet, helst en gång i veckan. Vi kan inte skjuta upp den här aktiviteten, för om det inte kammas ut samlas underhåret till trassel och efter en tid är det inte längre möjligt att rädda det trassliga håret. I det här fallet är den enda lösningen att raka hunden. Tro mig, för någon som är van vid det imponerande utseendet hos en välvårdad svart rysk terrier kan det vara en traumatisk upplevelse att se en rakad hund.

Vad använder jag för att kamma ut underpälsen på min svarta ryska terrier?

För att kamma ut underpälsen fungerar så kallade kammar och kratta bäst. De har mycket tjockare och mer hållbara stift än vanliga borstar. Pinnarna i krattapparaten liknar flera centimeter långa spikar och är vanligtvis mjukt böjda och har trubbiga ändar för att inte skära i huden på vår svarta terrier.

Det sätt vi använder kratta är att vi öppnar upp håret så att vi kan se huden (vi lyfter upp hårlagret) och vi försöker flytta kratta från huden mot hårstråna. Om underpälsen är för kompakt förkortar vi rörelsens längd eller rör oss bort från huden på vår ryska terrier och kammar det högre lagret och sedan går vi in igen och försöker kamma lagret bredvid huden. Om vi på en viss plats kan flytta kratta fritt flyttar vi oss till en angränsande plats och upprepar detta. Och så vidare tills all underpäls på vår svarta terrier är kammad. Det är bäst att börja kamma från botten av hunden (tassarna) och gå uppåt. Pensla lager för lager. Börja på samma sätt vid den nedre delen av magen och kamma upp flera lager uppåt på ryggen.  

Att borsta underpälsen på en svart rysk terrier kan tyckas svårt och fysiskt ansträngande, men efter ett par gånger, när du väl har lärt dig det, är det inte längre något problem. Jag gör det medan jag tittar på film, min hund ligger på sidan på golvet och jag sitter bredvid honom och kammar honom medan jag tittar på film. Om vi tar hand om vår hund och faktiskt kammar ut underpälsen varje vecka tar den totala kamningstiden för en vuxen svart terrier mellan 20 och 60 minuter. Om vi inte kammar ut underpälsen regelbundet eller om vi inte gör det mycket noggrant kan nästa kamning ta mycket längre tid, till och med flera timmar. I extrema fall kan underpälsen inte längre kammas ut och allt vi kan göra är att raka hunden och se till att den putsas regelbundet nästa gång.

Tänk på att om vi allvarligt försummar vår hunds veckovisa skötsel kan vi få en obehaglig överraskning vid nästa besök hos frisören. En del hundskötare är ovilliga att kamma ut sina håriga ryska terrier (ett nödvändigt steg före bad och rakning) och föreslår att de rakar sig med en rakhyvel. Det är inte så konstigt, eftersom det tar mycket tid att kamma en svart terrier som är dåligt rastad och kunden vill inte alltid betala för det ("så mycket pengar för en hund?????").